Ga meteen aan de slag

Om te bepalen wat de beste manier is om de vuurwerkangst van jouw hond te verminderen, vragen we je 5 minuten de tijd te nemen om het vragenformulier in te vullen dat je kunt vinden op de website www.adaptil.nl.
Na het invullen van het vragenformulier ontvang je per email een score die de mate van vuurwerkangst van jouw hond weergeeft. Deze score vormt de basis voor het samenstellen van het meest geschikte plan van aanpak.
Honden met een milde of gemiddelde vuurwerkangst kunnen vaak door de eigenaars zelf worden begeleid. Heeft je hond een vuurwerkfobie, dan is begeleiding van een dierenarts en eventueel een gedragstherapeut nodig. Ondersteuning met medicatie en gedragstherapie zal nodig zijn om de angstreactie van je hond voldoende te verminderen.
Ook bij een gemiddelde angstscore adviseren we om een gedragstherapie te volgen, om te voorkomen dat de angst zich ontwikkelt tot een fobie. Hoe je je hond direct kunt helpen als hij angstig is en hoe je een gedragstherapie kunt uitvoeren lees je hieronder.

De kwaliteit van de verstopplaats verbeteren

Honden die angstig zijn voor vuurwerk proberen meestal te vluchten en zich te verstoppen op een plaats waar het geluid minder hoorbaar is. Heeft jouw hond een plek waar hij zich terugtrekt als hij angstig is? Vergroot dan zijn gevoel van veiligheid door de sterkte van de vuurwerkgeluiden verder te dempen en lichtflitsen minder zichtbaar te maken. Kruipt hij bijvoorbeeld onder een tafel, zet dan zijn mandje onder de tafel en leg dekens over de tafel.
Om je hond verder gerust te stellen kun je hem een T-shirt met je geur geven en eventueel een kauwbot of gevulde Kong® om hem af te leiden. Zorg dat er voldoende ventilatie is in zijn verstopplaats en dat hij deze kan verlaten als hij dat wil. Gaat hij graven? Leg dan dekens of een stapel badhanddoeken neer zodat hij zijn poten niet bezeert en zich kan verstoppen tussen de badhanddoeken of dekens.

Een veilige haven maken

Heeft je hond geen favoriete verstopplaats en blijft hij onrustig heen en weer lopen? Dan moet je eerst een veilige haven maken en hem trainen er naartoe te gaan en er zich op zijn gemak te voelen. Kies in de ruimte waar je gezin verblijft op oudejaarsavond een hoek zo ver mogelijk verwijderd van ramen en deuren. Plaats in die hoek een bench of een meubelstuk waaronder hij zich kan verstoppen en maak die ‘geluidsdicht’ door er dekens in en over te leggen.
Train je hond om naar de veilige haven te gaan en er rustig te gaan liggen. Dit doe je door een koekje te nemen en het signaal ‘op je plaats’ te geven (of hoe je de veilige haven ook wilt noemen). Loop samen naar de veilige haven en geef het koekje als hij in de bench is. Doe de oefening minimaal 4 keer per dag. Zodra je hond ontspannen naar zijn plaats gaat als je het hem vraagt, geef je hem in plaats van een koekje een kauwbot of een gevulde Kong® zodat hij langer in zijn veilige haven blijft liggen. Blijf bij hem in de buurt zodat hij je ziet als hij in zijn veilige haven ligt.
Zorg dat de deur naar de ruimte waar de veilige haven staat altijd open is, ook als je niet thuis bent. Hij moet zich kunnen terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Laat de deur van de veilige haven altijd open. Als je vuurwerk verwacht, sluit in de ruimte waar de verstopplaats of veilige haven staat alle ramen, deuren en gordijnen zodat er zo weinig mogelijk geluid en lichtflitsen kunnen binnendringen en draai muziek om de vuurwerkgeluiden te camoufleren. Wanneer je hond onrustig wordt omdat er vuurwerkgeluiden zijn, geef dan kalm het signaal ‘plaats’ en breng hem naar zijn veilige haven.

Gevoel van veiligheid vergroten

Om de stress voor je hond verder te verminderen, installeer je het beste één week (of langer) voor de start van het vuurwerkseizoen een Adaptil verdamper in de ruimte zo dicht mogelijk bij zijn verstopplaats of veilige haven. De geruststellende feromonen die worden verspreid in de ruimte zullen de angst verminderen. Je hond schrikt nog wel maar zijn reactie zal minder hevig zijn en hij zal sneller herstellen. Het gevoel van veiligheid in zijn verstopplaats of veilige haven kun je verder vergroten door als je vuurwerk verwacht Adaptil op de dekens te sprayen. Spray nooit Adaptil in de verstopplaats of veilige haven als de hond er in ligt en wacht na het sprayen 15 minuten voordat je je hond toegang geeft tot de plaats zodat de alcohol is verdampt. Laat de Adaptil verdamper continu ingeschakeld staan en plaats hem niet achter meubilair zodat de feromonen zich goed kunnen verspreiden over de ruimte.

verdamper Het is aangewezen de verdamper in te zetten bij (vuurwerk-) angst. Steek de verdamper in het stopcontact in de buurt van de plaats waar de hond het meest verblijft. De verdamper heeft een bereik van 50-70 m2 en een werkingsduur van 1 maand. Met 1 verdamper kunt u meerdere honden geruststellen in dezelfde ruimte.
halsband De halsband kan ingezet worden als alternatief voor de verdamper. De halsband dient uitsluitend om de nek gedragen te worden. De halsband is gedurende 1 maand werkzaam. Het voordeel van de halsband is dat de hond deze ook buiten met zich mee draagt. Houdt er echter wel rekening mee dat de stress van vuurwerk buiten soms groter kan zijn dan de geruststellende werking van de feromonen.

 Verdere tips

- Voorkom blootstelling aan vuurwerkgeluiden zoveel mogelijk. Elke keer als je hond een knal hoort doet hij een nieuwe negatieve ervaring op en wordt hij angstiger. Pas je wandeltijden en routes aan. Rijdt met de auto naar het bos of een andere omgeving waar minder vuurwerkgeluiden zijn.
- Komt je hond steun zoeken bijvoorbeeld door tegen je aan te zitten en wordt hij er rustiger van, laat hem dan zijn gang gaan. Gedraag je ontspannen en niet overdreven bezorgd. Ga niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel door je aanwezigheid. Leer hem om naar zijn veilige haven te gaan voor de momenten dat je er niet bent om hem te steunen.
- Schrikt je hond tijdens het wandelen dan kan een afleidingsmanoeuvre helpen. Begin met hem te spelen of doe heel vrolijk. Herstelt hij niet, ga dan naar huis. Breng hem naar zijn veilige haven of verstopplaats. Hij voelt zich er veilig en zal sneller ontspannen.
- Om de schrikreactie van je hond buitenshuis te verminderen adviseren we een Adaptil halsband om te doen. Zorg dat de band voldoende strak zit. De feromonen verdampen doordat de band wordt verwarmd door de lichaamswarmte. Voorkom dat de band nat wordt (dan kunnen de feromonen niet verdampen) en laat de halsband voortdurend aan. De halsband kan gecombineerd worden met een Adaptil verdamper en spray.
- Sluit je hond niet op in een kamer of in een bench of probeer zijn bewegingsvrijheid op geen andere manier te beperken. Hij kan in paniek raken.
- Wordt niet kwaad en straf je hond niet. Je maakt de situatie nog angstaanjagender.

Gedragstherapie met geluidopnames

Het doel van de gedragstherapie is je hond te leren minder bang te zijn voor vuurwerk. De training bestaat uit twee fasen. Tijdens de eerste fase, leer je je hond wennen aan vuurwerkgeluiden. In de tweede fase leert hij dat het vuurwerkgeluid iets leuks voorspelt.
Geluidsopnames van een goede kwaliteit, die op de juiste manier zijn samengesteld om te gebruiken bij het hieronder beschreven behandelingsplan kun je downloaden via www.soundtherapy4pets.com. Speel de geluidsopnames af in stereo en plaats de geluidsboxen bij het raam zo ver mogelijk uit elkaar zodat het geluid van ‘buiten’ komt en je hond het niet kan lokaliseren en onderscheiden van echte knallen.

Fase 1: Leren wennen aan het geluid zonder angstig te worden
Je hond leert dat het geluid niet angstaanjagend is door 3 tot 4 keer per dag gedurende ongeveer 5 tot 10 minuten de geluidsopname af te spelen terwijl je voorkomt dat hij angstig wordt. Dit doe je door het geluid zo zacht te zetten dat hij het wel hoort maar niet angstig reageert. 

Start de geluidsopname op een moment dat je hond ontspannen is. Bijvoorbeeld als hij ligt te rusten, op een botje kauwt of met een speeltje bezig is. Je moet er absoluut zeker van zijn dat hij ontspannen is voordat je de geluidsopname start. Het veiligste is om het geluid helemaal op 0 te zetten. Geleidelijk verhoog je het volume terwijl je je hond voortdurend observeert. Als je ziet dat hij angstig wordt doordat hij bijvoorbeeld stopt met kauwen of spelen, zijn oren naar achteren doet, zijn bek aflikt, om zich heen begint te kijken, weg loopt uit de ruimte, gespannen spieren krijgt in zijn gezicht en lichaam, dan staat het geluid te hard. Stop de trainingssessie en begin de volgende sessie op een lager geluidsniveau. Als je 2 trainingssessies op hetzelfde volume hebt gedaan zonder dat je hond angstig werd, verhoog het geluid dan tijdens de volgende sessie geleidelijk. Na twee sessies zonder angst verhoog je het geluid opnieuw totdat je een realistisch geluidsniveau hebt bereikt en je hond ontspannen blijft.
Honden wennen het snelst aan geluiden die aaneengesloten zijn en waarvan het geluidsniveau constant is.
Gebruik voor de eerste fase van de training geluidsopnames zonder pauzes tussen de geluiden. Reageert je hond op vuurwerkknallen maar ook op het geluid van bijvoorbeeld een gillende keukenmeid? Dan moet je de training met beide opnames apart doorlopen.

Fase 2 - stap 1:
Tijdens deze fase gebruik je de opname met pauzes tussen de vuurwerkgeluiden op een geluidsniveau waarbij je hond ontspannen blijft. Het doel is nu je hond te laten wennen aan het plotselinge geluid van vuurwerk en het een voorspeller van iets leuks maken. Zet de geluidsopname aan en geef je hond bijvoorbeeld te eten. Zolang hij eet blijf je de opname draaien. Is hij klaar, stop het geluid. Je kunt ook de opname starten en met hem spelen. Zolang jullie spelen is het geluid hoorbaar. Blijft hij ontspannen dan kun je het geluid geleidelijk harder zetten. Ook nu geldt weer: twee sessies getraind met een ontspannen hond, dan kun je het geluid harder zetten in de volgende sessie en gaan opbouwen tot een realistisch niveau.

Fase 2 - stap 2:
Blijft je hond ontspannen als je de geluidsopname op een realistisch volume draait, dan ga je tijdens de laatste stap de voorspelling dat er na het geluid iets leuks gebeurt verder versterken. Mocht je hond toch nog een keer onverhoopt schrikken bijvoorbeeld tijdens het wandelen, dan kun je hem snel uit zijn angst halen. Gebruik de geluidsopname met de pauze tussen de geluiden. Neem een speeltje of een aantal voedselbeloningen. Start de opname op de normale sterkte en begin onmiddellijk te spelen of heel vrolijk een aantal brokjes te geven. Stop met spelen of voeren als het geluid stopt. Wacht op het volgende fragment en begin weer te spelen of iets lekkers te geven. Blijf de oefening herhalen totdat je hond je verwachtingsvol aankijkt als hij het harde geluid hoort omdat hij verwacht dat er iets leuks gaat gebeuren.
Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang de training duurt omdat er grote verschillen zijn tussen honden. Gemiddeld moet je er rekening mee houden dat de training twee maanden in beslag neemt.
Probeer zoveel mogelijk korte sessies te plannen per dag, in plaats van één lange sessie. Begin tijdig en wacht niet tot december als je hond bang is voor vuurwerk.

GeluidCD

www.soundtherapy4pets.com

Je hond is niet meer bang of minder bang voor vuurwerk. Hoe ga je nu verder?
- Wanneer de training met geluidsopnames succesvol is verlopen en je hond niet meer angstig is voor vuurwerk herhaal dan 1 keer per maand de oefeningen van fase 2 om terugval te voorkomen.
- Is er vuurwerk, zorg dan dat hij altijd in zijn veilige haven of verstopplaats kan of stuur hem ernaar toe als je merkt dat hij gestrest raakt.
- Sommige honden blijven gevoelig voor harde geluiden ondanks dat door de training de angst aanzienlijk minder is geworden. Blijft jouw hond gevoelig voor harde geluiden neem dan voorzorgsmaatregelen. Installeer minimaal één week voordat het vuurwerk begint een Adaptil verdamper zodat hij minder schrikt van de knallen en overleg met je dierenarts of het nodig is je hond te ondersteunen met medicatie om te voorkomen dat de angst toeneemt.

cat in cat carrier arriving at the vet