Ik heb een konijn en ik denk dat ik hem voldoende aandacht geef. Maar ik hoor van veel mensen dat konijnen eigenlijk samen zouden moeten zitten. Is dat zo?

Konijnen zijn sociale dieren die in de natuur in groepen leven. Hoe lief je ook voor je konijn bent, een mens kan nooit de plaats innemen van een ander konijn. Uit onderzoek blijkt dat konijnen gelukkiger zijn als zij samen met een ander konijn leven en de levensverwachting omlaag gaat als ze alleen worden gehouden. Daarnaast is het erg leuk om te zien hoe twee bevriende konijnen met elkaar omgaan zoals elkaar wassen en tegen elkaar aan liggen.

Kan ik zomaar twee konijnen bij elkaar zetten?
Wanneer twee konijnen bij elkaar worden gezet, hebben ze een aantal weken de tijd nodig om aan elkaar te wennen. Dit kan alleen in een grote ruimte met veel verstopplekken waar ze elkaar uit de weg kunnen gaan. Elkaar najagen om de rangorde te bepalen is normaal, maar als ze echt vechten, moet je onmiddellijk ingrijpen om ernstige wonden te voorkomen.

Het koppelen van konijnen is niet gemakkelijk en deskundige begeleiding is vaak nodig. Indien ze eenmaal aan elkaar gewend zijn zullen ze samen eten, elkaar wassen, samen slapen en voor elkaar opkomen. Je zult zien hoe vrolijk je konijnen zijn.

Kan ik een cavia bij mijn konijn zetten in plaats van een ander konijn?
Beide diersoorten zijn sociaal, maar aan elkaars gezelschap hebben ze niet veel. Ze kunnen niet met elkaar communiceren omdat ze een hele andere lichaamstaal hebben. De cavia communiceert op hele andere manieren dan het konijn. Hierdoor zullen ze elkaar niet begrijpen. Cavia's maken veel gebruik van geluiden om elkaar iets duidelijk te maken, terwijl konijnen niet of nauwelijks op deze manier communiceren.
Daarnaast verschilt het voedingspatroon van cavia’s en konijnen enorm. Cavia's maken zelf geen vitamine C aan. Daarom moeten zij via het voedsel vitamine C binnen krijgen. Konijnen maken deze vitamine wel zelf aan, dus voor hen is dit niet nodig. Ook hebben cavia's een grotere energiebehoefte dan konijnen. Wanneer je ze dus hetzelfde voedsel geeft, gaat het fout. Als het konijn van het voer van de cavia eet, kan hij veel te dik worden. Als de cavia alleen konijnenvoer eet, krijgt hij te weinig vitamine C en energie binnen.

Als je toch konijnen en cavia's samen wilt houden, dien je met een aantal zaken rekening houden. Het is belangrijk om een rustig konijn uit te kiezen. Een zenuwachtig, agressief of erg dominant konijn kan de cavia verwonden. Ze hebben daarnaast voldoende ruimte nodig zodat ze elkaar uit de weg kunnen gaan wanneer ze daar behoefte aan hebben. Schuilplaatsen zijn ook belangrijk, omdat de dieren zich hierin kunnen verstoppen wanneer ze bang zijn. Houd voldoende rekening met de verschillende voedingspatronen om ze gezond te houden.


Mijn kind wil graag een konijn, is dat een goed idee?

Voor jonge kinderen is een konijn niet geschikt omdat zij prooidieren zijn.
Een prooidier zal snel vluchten en houdt er vaak niet van om opgetild en geknuffeld te worden.Voor veel konijnen is dit geen fijne ervaring en zijn dan ook bang waardoor zij kunnen gaan krabben of bijten. Voor wat oudere kinderen zou een konijn geschikt kunnen zijn, maar in de praktijk blijkt dat indien de kinderen op het konijn zijn uitgekeken hij zijn leven lang in een hokje slijt. Konijnen kunnen vereenzamen waardoor ze mogelijk gaan bijten of ander voor ons vervelend gedrag gaan vertonen. Een konijnenvriendje, voldoende afleiding (zie voor tips blog ‘voorkom verveling’) en beweegruimte kunnen dit voorkomen.

Hoe oud moet een konijn zijn bij aanschaf?
Een konijn moet minimaal 8 weken bij de moeder blijven. Veel dieren die jonger verkocht worden, kunnen ziek worden en hebben onvoldoende weerstand. De stress van de scheiding van hun familie, de reis, en daarna de nieuwe omgeving is dan eigenlijk teveel en veel jonge konijnen overlijden dan ook. Koop liever geen konijnen in een tuincentrum of dierenwinkel. De konijnen zijn vaak te vroeg weggehaald bij hun moeder met vaak ziekte of gedragsproblemen als gevolg. Het beste kun je naar een asiel of konijnenopvang gaan.
Ze hebben meer zicht op de karakters en welke konijnen bij elkaar kunnen passen.

Mijn konijn is veel rustiger dan normaal, wat moet ik doen?
Onmiddellijk naar een dierenarts gaan. Niet wachten! Konijnen zijn zeer gevoelige dieren.
Veel problemen ontstaan in het maagdarm stelsel en het ontwikkelen een gasbuik. Als een konijn niet eet, dan kan het heel snel in de problemen raken. Wanneer een konijn een gasbuik heeft hoor je soms harde borrelende geluiden in de buik. De houding en het gedrag van het dier Is anders en vaak is het heel stil of juist heel rusteloos omdat het pijn heeft.

Er plakt ontlasting onder de staart van mijn konijn, wat moet ik doen?
Reinig het hok goed en verwijder de vastgeplakte ontlasting met een badje van lauw water met groene Badedas. Droog het konijn goed af en houdt hem eventueel een paar dagen binnen totdat hij weer vaste ontlasting heeft. Geef hem met name hooi en geen groente of fruit.

Houd je konijn in de zomer extra goed in de gaten ivm de larven van vliegen
Veel konijnen overlijden in de zomer aan madenziekte of myiasis. Dit wordt veroorzaakt door de blauw groene vlieg.
Wanneer een konijn ontlasting blijft houden rond de anus, kan deze vlieg eieren leggen op de huid en vooral onder de staart van het konijn. Vliegen worden aangetrokken door hokken die niet schoon zijn en vuiligheid. Uit de eieren komen maden die door de huid van het konijn boren. Dit is zeer pijnlijk voor je konijn en het gevolg is dat het konijn een bloedvergiftiging krijgt waardoor veel dieren overlijden. Check in de zomer regelmatig onder de staart of het schoon is, of ze geen wondjes hebben en houd de kooi goed schoon. Bij twijfel, ga onmiddellijk naar een dierenarts.

 

Bunny 8